Vandaag- Over politiek en religie. Inauguration Day

Trump

Over religie en politiek spreken de Amerikanen niet. Je stemt wat je stemt- er valt ook niet zo veel te kiezen, dus je bent of je hele leven Democraat of Republikein- en je gelooft wat je gelooft. En dat gaat de ander weinig aan. Deze verkiezingen was het anders, zo hoorde ik. De keuze tussen twee zo controversiĆ«le kandidaten maakte dat men wel in debat ging, met grote meningsverschillen en ruzies tot gevolg. “When politics tear up families, something is really wrong”.

De avond voor de inauguratie is de splitsing in het land zicht- en voelbaar. Sommigen staan in vol gala ornaat klaar om naar een feestelijk diner te gaan waar Trump zijn opwacht maakt. Anderen doen overdreven gewoon. Een gewone donderdag. Hoezo, is er morgen iets? En weer anderen ontvluchten de stad ostentatief: “don’t want to be here tomorrow. All that crazyness.”

In het busje waarmee we aan het eind van onze avond weer naar het hotel gaan, stapt een op het oog verdwaalde en wat beschonken man in. Vlassig Trump haar, een slechtzittend pak en om zijn pols een opzichtige goudkleurig met stenen bezet horloge. Een klassieke old angry white male.

Niks ‘over politiek en religie spreken wij niet’. Hij gooit de hamvraag meteen in de bus: “You all also looking forward to Trump?”. Vanachter uit de bus gilt iemand “Yeah, let’s make America great again!”. Hij lacht hard en vertelt geanimeerd hoe hij bij het Lincoln Memorial was waar die avond een geweldig concert gehouden werd ter ere van Trump. En hoe een protesterende man zichzelf daar in de fik stak. Hilarisch vond hij het, net als al die vrouwen die ongetwijfeld zaterdag opgepakt gaan worden tijdens hun Womens March on Washington. De gasten achterin de bus lachten vrolijk mee. Zij hadden hun kaartjes voor de ceremonie van vrijdag opgehaald en verwachten ’s ochtends om zes uur op pad te gaan. “It’s gonna be a great day.”

Ik snap wel waarom Amerikanen niet over politiek praten. In dat busje voelde ik de dreiging en het onbegrip, zou ik een andere mening uiten. De polarisatie is enorm. De afstand tussen iemand die lacht om een wanhoopsdaad en een aanhanger van Obamacare is onvoorstelbaar. Trump zegt dat hij heel hard gaat werken. De vraag is waaraan…

#kloofverkleinen |#kloofvergroten

#MAGA?

#inaugurationday

One thought on “Vandaag- Over politiek en religie. Inauguration Day

  1. Bam. Zo komt Amerika wel binnen bij me! Haarscherp geschilderde miniatuur over een angstaanjagend onderwerp. Ik zat in die bus en wilde eruit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.