Vandaag- Over zelfstandige besluiten

Een week verder en we zijn Lilly en Ho wie? Precies, Howick al weer vergeten.

Vorige week waren ze nog de talk of the town, vandaag interesseert het niemand meer of hun moeder nu wel of niet echt psychische zorg nodig heeft en niet voor haar kinderen kan zorgen. In Armeniƫ? Oezbekistan?

Schrijnende gevallen op het moment dat ze in onze belangstelling staan. Daarna vergeten. Over afzienbare tijd roepen we weer grenzen dicht, wanneer de vluchtelingen die nu in het Maximilliaanpark in Brussel onze kant op dreigen te komen.

Twee keer per maand. Ik vind het veel. Twee keer per maand maakt staatssecretaris Harbers gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid. Een duur woord voor geheel zelfstandig besluiten. Hij mag, eigenstandig, een beslissing van de IND te niet doen. Zijn voorganger, Klaas Dijkhof, kon er overigens ook wat van, hij deed het gemiddeld 7x per maand.

De IND doet haar stinkende best zo’n proces zo zorgvuldig mogelijk te doorlopen. Volgens de regels en wetten die datzelfde kabinet hen oplegt. Alleen politieke vluchtelingen, geen economische. Val je niet onder de criteria van oorlogsvluchteling, dan is het heel verdrietig maar moet je weg. Dat willen we klaarblijkelijk in dit land, elke verkiezing als we zeggen dat dit land vol is, elke keer wanneer we jonge mensen weren aan de Europese grenzen.

Wat maakt iets of iemand tot een schrijnend geval? Wat zorgt ervoor dat een staatssecretaris toch anders besluit? Zelfs wanneer zijn minister president al heeft gezegd dat we soms hard moeten zijn?

Hard roepen in de media? Een strakke lobby?

Heel eerlijk begrijp ik de mensen van de IND wel. Zij verliezen hun geloofwaardigheid elke keer als dit laatste redmiddel wordt ingezet.

Ik zou hopen dat de staatssecretaris zijn bevoegdheid benut om nu eens en voor altijd de procedure, de doorlooptijd, het hele systeem waar de IND onderdeel van is, goed aan te pakken. Zodat je niet al 8 jaar in Nederland bent voordat je, geheel volgens de regels, wordt uitgezet.

Dat besluit tot verbeteren van het systeem mag hij van mij elke dag geheel zelfstandig nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.