Vandaag- Passende woordvoering

Op de radio hoorde ik een nieuwsprogramma de luisteraar uitdagen “goed te luisteren naar de antwoorden van minister President Rutte en Hoekstra, minister van financiën.”

Wat bleek, beiden kozen desgevraagd de zinsnede ‘passende stap’ ter omschrijving van het aftreden van Koos Timmermans, de financiële topman van de ING. Het was toch wel opvallend, zo oordeelde de radio verslaggeefster, dat zij, én ING commissaris Wijffels allen het woord ‘passend’ in de mond namen. Jaha, daar zat een zorgvuldig afgestemde woordvoering achter!

Inhoudelijk vind ik vanalles van de ING. En qua arbeidsethos en cultuur is er sinds de bankencrisis van 2008 geen biet verbeterd. Zou ik ze daarop moeten beoordelen, dan bleef er geen spaan heel. Maar dat terzijde geschoven, heel eerlijk, is de woordvoering die kabinet en raad van commissarissen ING nu doen, gewoon goed. Goed voorbereid, goed afgestemd, goed uitgevoerd. En dat is ook precies waar woordvoeringslijnen voor bedoeld zijn. Om te voorkomen dat er gestunteld wordt in de media, domme antwoorden komen die de boel nog erger maken.

En eerlijk gezegd vind ik het een tikje kinderachtig van de journalist, en spijkers op laag water zoekend, dat ze nu vallen over het woord passend. Want was die woordvoering niet zo goed afgestemd, en had Rutte in al zijn joviaal enthousiasme “Toppie!” geroepen, mét bijbehorende duim, en Wijffels als commissaris voor “goede stap” terwijl Hoekstra zich gehouden had aan “passend”, dan hadden de media het als een rommeltje beoordeeld, en was dat het nieuws geweest.

Het zouden ook de media sieren wanneer ze steviger zouden spreken over het echte probleem van de banken cultuur, de rare mix van én beursgenoteerd winst willen maken en je aan de wet houden. Op de radio kwam ook dat aan bod, ook ik moet eerlijk zijn, maar het “passend”-item bleef in de hoofden hangen. Tuurlijk, smeuïger. De echte problematiek op zo’n manier brengen dat ook dat resoneert en leidt tot actie, daar heeft journalistiek nog wat te doen.

En dan voorkomen we dat in de toekomst woordvoerders hun heil gaan zoeken in de synoniemenlijst. Passend: deugdelijk, adequaat, net, naar behoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.