Vandaag- Robots rule. Terminator take over. Really?

robots

Heel eerlijk moet ik bekennen dat ik er moeite mee heb. Gevoel op te brengen voor het gevoel van robots.

Op Sputnik las ik dat sex robots ook #metoo sentimenten hebben. Aangezien ze geprogrammeerd zijn voor sensuele aanhaling en geen barbaarse aanranding,  en ze door hun kunstmatige intelligentie zich ontwikkelen, kan het zomaar zijn dat een hardhandige man een dito klap van een robot gaat incasseren. Ik zie meteen voor me hoe die verleidelijke robot in een keiharde metal machine verandert. Bam, het hoekt zo die gast het ziekenhuis in.

Het blijft een beetje knagen. Gevoel op brengen voor de gevoelens van robots. Misschien vooral omdat ik er angst voor heb. Voor het zelfdenken van een robot. Artificial Intelligence. Want waar het al lastig is om een mens psychologisch te doorgronden, is dat richting een robot met een quantumcomputer in zijn kop godsonmogelijk. En wat betekent dat dan? Hoe verhouden we ons daartoe en zit er ook nog een uitknop op? Waar George Orwell in 1948 goed voorspelde dat in de 21e eeuw big brother alles van ons zou weten (hallo Mark Zuckerberg), zijn de Terminators wellicht over enkele decennia ook werkelijkheid. is het een nieuw soort species dat al dan niet vreedzaam naast de mens bestaat. Immer vermomd als lieftallige vrouwen. Oef.

Sex robots met een eigen praatgroep. Sex robots die willen kunnen kiezen wie ze afwijzen. Krijgen we binnenkort een stichting Robot Rights Watch die de misstanden in sex robot land aan de kaak gaat stellen?  Ik weet het niet hoor. Ze zijn toch ontwikkeld om te voorkomen dat mannen zich vergrijpen aan echte mensen? Het was toch juist als oplossing bedoeld, niet om een nieuw probleem te creeren?

Misschien ben ik te simpel voor deze wereld, maar ik doe een eenvoudige suggestie: Alle gefrustreerde mannen weer hop op de ’three way entry’-opblaaspop? Gewoon na de pijp ook de pop laten leeg lopen en terug in de kast. Dat vraagt geen enkele vorm van intelligentie.

PS: bekijk wat mensen er van vinden die er echt verstand van hebben: Can we build AI without losing control over it? (TEDtalk)

2 thoughts on “Vandaag- Robots rule. Terminator take over. Really?

 1. Isaac Asimov heeft hiervoor een paar wetten geschreven (zie Wikipedia):

  Eerste Wet
  Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt.

  Tweede Wet
  Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de Eerste Wet.

  Derde Wet
  Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de Eerste of Tweede Wet.

  Later kwam daar nog de Nulde wet bij:

  Nulde Wet
  Een robot mag geen schade toebrengen aan de mensheid, of toelaten dat de mensheid schade toegebracht wordt door zijn nalatigheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.