Afbeeldingsresultaat voor patient say what

In de film Jerry Maquire zitten twee iconische zinnen.

Cuba Gooding jr. ziet potentie in baseball speler Maquire, gespeeld door Tom Cruise, en leert hem om overal “Show me the money!”te roepen. Voor niks spelen we niet. Maximaal vaak geqoute, die zin.

In de slotscene knalt (en dit is nauwelijks een spoiler, de film is al zooo oud) Cruise het huis van Rene Zellweger binnen om haar alsnog zijn liefde te verklaren. Hij geeft een vol betoog. Zij reageert niet. Hij vraagt of zij niet geluisterd heeft. Overrompeld door zijn aanwezigheid zegt ze: “Repeat everything after Hello…”

Gisteren hoorde ik op het NOS journaal een arts vertellen hoe hij bedacht had om de arts-patient gesprekken op te nemen met je smart phone. Zodat je ze thuis nog eens kunt naluisteren. vele patienten, maar ook ouders van kleine patientjes, registreren niets meer nadat het K woord is gevallen. Kanker. In hun eigen hoofd begint een trein aan gedachten te rijden en het verhaal van de arts gaat volledig aan ze voorbij.

Ik vind het een goed initiatief, maar weet dat er artsen zijn die nog een stap dichter naar de patient willen zetten. Immer slechts terugluisteren veronderstelt dat de patient of de ouders de taal van de arts begrijpen. En hoezeer ze ook willen en proberen, helemaal gespeend van vakjargon zijn artsen in hun mondelinge toelichting nooit. Naast alleen woord kan ook beeld helpen. Simpele plaatjes, animaties. Wat gaan we doen aan uw lijf, hoe doen we dat. In woord, beeld en geluid zorgen dat je doordringt tot het gevoel.

Iconische potentie wat mij betreft. “Don’t repeat anything, just show me everything”.

#indiveo