Vandaag- Stilte is de afwezigheid van lawaai

De mist dempt het geluid deze morgen.

Dit weekend keek ik The Crown, een Netflix serie over de Britse koningin Elizabeth. Absolute aanrader. Zij twistte met haar zus over individualiteit. Mensen willen de monarchie zien, niet de monarch. Aldus de koningin. Zuslief noemde haar onopvallend en stil. En toen riposteerde de koningin zoals alleen koninginnen die hun taak verstaan dat kunnen. “Stilte is de afwezigheid van lawaai.”

Sinds de beginjaren van Elizabeth, de jaren 50 van de vorige eeuw, is de wereld enorm veranderd. En de mensheid daarmee ook. Lawaaipapegaaien is de norm. Individualisme ons hoogste goed. Iedereen vindt altijd en overal geluid te moeten kunnen maken over alles en iedereen.

Harde woorden over en weer in Istanbul nadat TAK de bomaanslagen opeiste, Badr Hari die zichzelf overschreeuwt in de bokswedstrijd tegen wereldkampioen Rico Verhoeven en dan met een auwtje de ring uitstapt, nep nieuws met als enige doel ophef en geluid maken. Een greep uit afgelopen weekend.

Ik zou de maatschappij van toen niet nu willen. Met zijn aristocratie, men only, en ongeletterdheid. Een deel van ons  geschreeuw komt daar zonder twijfel uit voort.

Maar zoals de mist vandaag het geluid dempt, zo zou ik wensen dat we soms onszelf dempen. Stilte is de afwezigheid van lawaai.

One thought on “Vandaag- Stilte is de afwezigheid van lawaai

  1. Mooi stukje Han!
    Inderdaad, wat is iedereen toch druk met lawaai maken en zichzelf te laten horen.
    Niet nadenken, niet genuanceerd zijn maar gewoon je mond open doen en er een hoop herrie uit laten komen!
    En The Crown: ja een echte aanrader, mooi kijkje in de aristocratie van die jaren.
    groetjes Marjan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.