Vandaag- Stop de shawl maffia

Doorcombineren. Ik weet niet eens of het een officieel woord is. Misschien heet het ton sur ton. Ongeacht de naam, het is iets nastrevenswaardig. Je zo kleden dat wat je draagt een mooi geheel is. Schoenen die passen bij je jas(je), een tas in juist een contrasterende kleur, waardoor de rest van de kleding extra opvalt. Man of vrouw, het maakt niet uit, het geldt ons allen.

In de regel kleedt men zich goed onder de rivieren. In Maastricht gaat men verzorgd de straat op. En ook een zondag winkelen in Den Bosch is vaak een plezier voor het oog. Als je al een joggingbroek ziet, dan toch een ultra hippe daywear.

In de regel. Want zo’n drie weken voor dat de stad verandert in Oeteldonk, gebeurt er iets bijzonders. Is niemand meer bezig met door combineren. Of ton sur ton. Opeens verandert een aantrekkelijke stad mensen in een clubje malloten, die als motorrijders op de snelweg elkaar begroeten met hun accessoire. Een foeilelijke shawl. Rood, geel, wit gebreid. Kleurt nergens bij. Is ook op geen enkele wijze mooi contrasterend. Simpelweg Lelijk. Spuuglelijk. Foeilelijk.

En iedereen draagt hem. Oudjes op de rollator, een mupje van nog geen twee, puber meisjes, saaie burgermannen, kak vrouwen. Ie-de-reen.

Ik ageer hiermee niet tegen carnaval. Geenszins. Ik vier het niet in Brabant, maar als je dat wel doet, heel veel plezier. Nog maar een paar nachtjes slapen en dan is het zover.

Ik ageer ook niet tegen de shawl op je carnavals slipjas of kiel. Prima, part of the out fit, mooi door gecombineerd zou ik bijna zeggen?.

Nee ik ageer tegen díe shawl in het dagelijkse leven. Tegen de cult dat het gaaf is. Tegen de shawl maffia.

Maar ja, zoals met echte maffia, wat valt er tegen te beginnen… een petitie? Samen met Bavaria? ?

2 thoughts on “Vandaag- Stop de shawl maffia

  1. Ik vind ook inderdaad die sjaals niet het mooiste product (vooral die draadjes uiteinden doen zo denken aan voetbal sjaals) maar toch zou ik van een beetje ruimdenkend mens een iets tolerantere gedachte verwachten dan deze wel erg negatieve reflectie over die 3 kleuren Sjaal. Dit dragen heeft in mijn optiek veel met carnavalscultuur te maken. Die carnavals ‘fever’ die gaat leven. Die driekleur Rood-Wit-geel-oranje is het symbool uit de regio Den Bosch in de carnavalstijd. Dus dan is het niet zo vreemd dat je inderdaad een week voor carnaval al mensen met die driekleur ziet. Dat zie je op veel plekken in dit deel van de wereld met carnaval: waar ik woon in Sittard zijn de sjaals groen-geel-rood. Ikzelf gooi ook even minimaal zo’n sjaal om me heen als ik naar een optocht ga kijken, altijd beter dan niets. In Belgie zijn de sjaals zwart-geel-rood (zie bv google) is dat mooi, is wellicht ook subjectief? Misschien wat verdiepen in het hoe en waarom van zaken dan krijg je soms vanzelf al wat meer waardering voor de dingen en ga je zaken mooier vinden. In Den Bosch zelf zie in carnavalstijd ook vlaggen in die driekleur en tijdens de carnaval heb je allerlei varianten: op oeteljee.nl bv zie je dan tientallen accessoires in die kleuren van hoeden tot kleurrijke kousen….misschien een dagje keer juist wel eens carnaval vieren in sHertogenbosch om meer waardering voor zaken te krijgen? (:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.