Vandaag- Stories stick

Na een bezoek aan de middelbare school van een van de pubers hier in huis wist ik het zeker. Het onderwijs moet grondig op de schop. Niet alleen werd ik uitermate droevig van het treurig gestencilde 1.0 boekje wat ik ontving, nog erger vond ik de mechanische presentatie van de leergangcoordinator. Zoveel is er wel veranderd in het onderwijs, de functiebenamingen zijn onnavolgbaar geworden.

In de trein lees ik een van de boeken genomineerd voor de NS publieksprijs 2016. Pogingen iets van het leven te maken, van Hendrik Groen. Niemand weet of het een pseudoniem is of dat de auteur echt 83 en een¬†kwart jaar oud is, en het doet er ook niet toe. Het is een prachtig portret van de ouderdom. In de bingo in het bejaardentehuis roept iemand bij ’44’ standaard ‘hongerwinter’ en heeft een deel van de populatie gestemd op Henk Krol alleen omdat ze dachten dat het familie was van de oud voetballer Ruud Krol. Zijn ze bang voor parkeerverhoging omdat bij een euro meer hun kinderen niet meer langskomen.

En zo ken ik nog wel een paar boeken. En films. Narcos, de Netflix serie over Pablo Escobar, de grootste drugsbaron die ooit geleefd heeft. Door de ogen van een DEA agent maak je mee hoe de strijd tegen wiet op slippers en met een ho-stop-politie fluitje veranderde in een criminele kogelvrije vesten oorlog. Of Menthol, het boek over het multiraciale huwelijk in de vorige eeuw.

Het zijn allemaal voorbeelden van verhalen die plakken. Die meer vertellen dan de woorden en beelden alleen. Die een context laten zien, de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, de fysieke plaats, de sociale plek. Ze doen iets met de kijker en de lezer.

Ik geloof oprecht dat wanneer wij ons middelbaar onderwijs zouden inrichten langs verhalen, in de vorm van veel films en een paar lekker leesbare boeken, in de vorm van ervaringen van echte mensen, er veel meer geleerd wordt dan nu. Want als je geraakt bent door een verhaal, vallen de feiten ook meer op hun plek. Blijft opeens wel hangen wanneer de Tweede Wereld oorlog was en wat die deed met niet-blanke mensen, waar Colombia ligt en hoe de FARC daar ontstaan is, en wat het betekent dat onze populatie vergrijst.

Laten we de next generation helpen om de geschiedenis zich niet laten herhalen. Om te leren van fouten uit het verleden. Laten we ze verhalen vertellen. Cause stories stick.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.