Vandaag- Top opening

Werkend op een universiteit ben ik me zeer bewust van de start van een nieuw jaar. Schooljaar. Collegejaar. Begin september of eind augustus gaan de spreekwoordelijke poorten naar kennis en ontwikkeling weer open. Ik gok dat menig jongere het de poorten naar de hel noemt, maar wijsheid komt met de jaren ?.

Bijzonder mooi vond ik het deze week dat er zoveel aandacht was voor de opening van het MBO school jaar. Waar hogescholen en universiteiten er traditioneel bij stil staan, deden MBO opleidingen dat niet zo expliciet. Nuchter ging men gewoon van start. Nu geloof ik niet dat de rest van de wereld wakker ligt dat het hoger onderwijs weer begint, het is toch typisch iets van de kaasstolp waar binnen je werkzaam bent. Zit je werkveld in de zorg dan ken je de dag van de zorg, 17 maart, werk je met de EU, dan ken je Europadag, 9 mei. Werk je niet in de betreffende sector, dan ken je die dagen niet. Tenzij je de koning uitnodigt.

MBO scholieren zijn scholieren en geen studenten, en krijgen daardoor geen studentenkortingen in bioscopen en op andere plekken. MBO studenten van allochtone afkomst hebben grotere moeite met het vinden van een stage dan HBO studenten van allochtone afkomst. MBO is voor Dommies.

Het zijn gangbare obstakels waar MBO-ers tegen aan lopen. Dus top gedaan. Top dat de koning was uitgenodigd, top dat hij kwam en top dat hij het belang van MBO voor het welzijn en de welvaart van Nederland zo benadrukte.

En top dat de hele Nederlandse pers erover schreef. Niemand weet dit jaar wanneer Europa dag is en hoe laat het academisch jaar wordt geopend. Maar iedereen weet dat de MBO-ers trots gestart zijn om Nederland en zichzelf te blijven ontwikkelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.