Vandaag- Valentijn

Veel hypes gaan vrees ik aan me voorbij, maar als er een boek hot is, zorg ik er voor dat ik het binnen afzienbare tijd in mijn handen krijg. Zo ook in 2012 bij het verschijnen van de vijftig tinten grijs van meneer Grey. Ik herinner me nog hoe ik aan het strand op de ereader me door de eerste pagina’s ploegde. Ik lees zelden een boek níet uit, maar wanneer er op één pagina twintig keer “zwoel” wordt gekeken, “lippen getuit” en “spanning om te snijden” is, haak ik toch echt af. Het zal de schrijvershobby wel zijn, waardoor je anders gaat lezen.

Met Valentijn voor de deur keek ik afgelopen week de film Fifty Shades of Grey op tv. Vermakelijk. En aangezien het einde nogal abrupt kwam, liet ik me verleiden het tweede deel te gaan lezen.

In menig schrijfcursus heeft de docent grote moeite met het onderwerp SEKS. Met hoofdletters. De slechte docenten zeggen er niets over, de goede vragen je een scène te schrijven en leren je wat wél en vooral ook niet subtiel is. Wat cliché (hij sloot de slaapkamerdeur en zij haar ogen) en wat kansrijk kan zijn.

Het leeuwendeel van de schrijfcursus gaat  over het schrijven van dialogen, het uitdiepen van karakters, het neerzetten van een geloofwaardig plot. Dat kost energie en vergt oefening. Want zoals mensen in het echt spreken, zo kun je een dialoog niet vormgeven. Te veel “ehs” en ander nutteloos woordwerk.

Zo niet bij E.L. James. Al haar energie  gaat naar het beschrijven van alle denkbare vormen van seks. Ze zet alle handelingen minutieus neer, in alle detail. Kiest steeds andere woorden. Zij gilt, hij steunt. Hij gromt, zij kreunt. Wanneer het moment in het verhaal daar is, dat het nodig is voor plot en karaktervorming om iets meer beeld te krijgen bij de twee hoofdpersonen, doet James wat de slechte schrijfdocent ook doet.

Ze wijdt er geen woord aan. Type slaapkamerdeur dicht en gissen maar. Vertaald op een dialoog leest dat: “ze praatten en praatten.”

Het zal wel schrijvershumor zijn. Ik vind het om te gillen ??

#happyhotvalentine

One thought on “Vandaag- Valentijn

  1. Haha Hanneke. Zit ik hier sexy te zijn in alle vroegte met min badjas aan en mijn haar nog in coupe oorlog… weg illusies. Ik voel me de cliché. ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.