Vandaag- Vastelaovend

DWDD had gisteren een prachtig item over Vastelaovend. Het Venloosch carnaval. Prins Lex z’n ierste, in het dagelijks leven presentator, vertelde over zijn documentaire Nao ’t Zuuje. Ik schrok van mijn eigen ontroering. Mijn jeugdherinneringen werden als openliggende zenuwen geprikkeld, meteen. Ik zong, zonder de tekst ooit eerder gehoord te hebben, het liedje in het dialect mee. Instinctief wist ik welke woorden zouden komen.

Vandaag fiets ik over de markt van Den Bosch naar het station. Er verrijst een nieuwe stad. Oeteldonk. In kroegen zijn bouwvakkers al vroeg bezig om de vierkante meters te vergroten. Hele gebouwen worden eraan getimmerd. Aan het einde van de dag zie ik vaardige kunstenaars vrolijke kikkers schilderen op de houten noodkroegen. De stad maakt zich letterlijk op voor carnaval.

Bij DWDD probeert Mathijs van Nieuwkerk Vastelaovend nog even plat te slaan. Polonaise, flauwe Hollandse liedjes en veel drank. Het paard in de gang van tafel heer André van Duijn wordt door zowel prins Lex als dichter Nico Dijkshoorn krachtig weg gezet. Vastelaovend en echt Carnaval zijn verbroederend, samen, vrolijkheid en warm. Niks flauws aan. En zo herinner ik het me ook.

Maak er hele warme dagen van. Geniet van de vriendschappen, van je outfit, dans je spierpijn, zing je schor. Of Venlo nou je stedje van lol en plezeer is, of welke andere stad dan ook.

En misschien doe ik volgend jaar gewoon weer eens mee.

#hannekeschrijftnaVasteloavendweer

2 thoughts on “Vandaag- Vastelaovend

 1. Hoi Hanneke,

  de vastelaovend is alweer lang voorbij, maar ik kwam nu pas jouw stukje tegen. Mooi geschreven. En ik beaam het, niks flauws aan, aan carnaval.
  Hartstikke leuk dat je de foto met tekst, van Koffer en Pot, gebruikt hebt!
  Toen Lex vorig jaar Prins was, heb ik hem benaderd of ik de tekst mocht gebruiken en hij was heel enthousiast hierover. Ik zal maar zal maar zegge “alles veur de vastelaovend”. En wat was het een geweldig jaar!
  En voor jou: volgend jaar gewoon weer meedoen!
  Vastelaovend same , suukses met schrieve en wies ut volgend jaor.

  Anique Roodbeen van Koffer en Pot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.