Vandaag- Vasten-avond

’t is kaat, neat en sju- verig. Vroeger in Limburg de uitdrukking voor weer waar je griep van kreeg. En wanneer dat weertype zich voordeed pal voor Carnaval, was de ellende compleet.

In het zuiden van het land wordt deze dagen nauwelijks gemaald om de effecten van het zika virus. Het is het oerhollandse griepvirus wat de buik, neus en keel bezig houdt. Twee dagen voor de Vasteloavond vallen ze bij bosjes neer, de aanstaande feestvierders, om zaterdagavond zo goed en zo kwaad mogelijk weer op te staan. Want er zal gecarnavald worden. En waarom ook niet. Carpe diem is nastrevenswaardig.
Beetje sneu is het wel dat Vasten-avond de tand des tijds heeft overleefd, maar de 40 dagen daarna net als Jesus hun betekenis verloren hebben. Carne levar- Latijn voor het wegnemen van het vlees- is waar carnaval uit ontsproten is. Je te buiten gaan aan eten tot het uur U, dinsdagavond middernacht. Carpe carne, grijp dat vlees, van shoarma tot billen, is waar het bij menig carnavalsganger ook nu nog om draait.
Wie gaat vanaf woensdag 40 dagen zonder vlees of alles wat synoniem staat voor het goede leven? Ik zou het stoer vinden. Want we praten wel gemakkelijk over een weekje modifasten, de ramadan van de allochtone medemens en sapkuurtjes in een hip oord, maar echt zes weken cold turkey verstoken van eet- en drankverleidingen? Respect voor zij die het kunnen.
#beterschap #morgenbijnacarnaval

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.