Vandaag- Verleid door die oude hondenkop

Hondenkop

Zal ik ‘m nemen? Mijn oude hondenkop? Nou ja, de doorgefokte versie ervan?

De NS wil me graag doen geloven dat met elke 10 minuten een trein, de trein een metro of tram wordt. Waar je gewoon naar toe gaat zonder de exacte vertrektijd te weten, en wacht. Het zijn immers altijd slechts enkele minuten.

Ik kan de NS verklappen: zo werkt het niet. De trein blijft de trein.

Waarin de conducteur notabene omroept dat ook vandaag het weer gelukt is om volgens dienstregeling en dus op tijd te vertrekken. Die tijd was toch niet belangrijk? Je hoefde toch nooit lang te wachten?

Waar op de borden staat: +10 minuten. Dat communiceert een metro ook niet, die verandert gewoon de verwachte aankomsttijd.

En het werkt ook niet omdat de mens, vooruit ik, geprogrammeerd is op vertrektijden. Hoezeer ik ook losjes de dag begin, inmiddels weet ik hoelang fietsen naar station, hoeveel tijd voor fiets wegzetten, inchecken en lopen nodig is, om precies die ene trein te halen.

Vandaag vertelt de NS me op de borden dat de intercity met 10 minuten is vertraagd. Aan de overkant van het station kijkt de sprinter me met zijn puppy ogen aan. Alsjeblieft, for old times sake?

Ik ga overstag. En zit weer in mijn oude vriend, boemelend van station naar station. Ik ervaar hoe hij door mijn oude woonplaats rijdt, kabbelt, om het dorpsstationnetje aan te doen. Daar, op het perron, de bekende snuitjes van weleer. Het echtpaar wat geen echtpaar is en elk een ander deel van de trein kiest, de broer en zus die stoer rokend een vriend vertellen hoe hun vader opeens werkeloos thuis zit, de zieke vrouw met een shawl om het hoofd.

De levens die eens een beetje, zo’n half uurtje elke ochtend, onderdeel waren van dat van mij. In stilte wens ik ze geluk, gezondheid, liefde. En geniet van het onvoorziene boemelritje, dat bijna voelt als de stadstram ?.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.