Vandaag- Vertel ik aan Maria

St Jan

In alle vroegte zit ik in de Sint-Janskathedraal. In een zij-nis bevindt zich een groot Maria beeld omringd door een zee van bloemen. Voor een euro mag je een kaarsje opsteken.

Ik ben binnengekomen zonder portemonnee. De bisschop zal het vast toestaan dat ik even gratis plaatsneem en teer op het licht van anderen. Drie kaarsjes branden al. Of nog.

Ik dank Maria, het universum of eigenlijk niemand in het bijzonder voor de vele zegeningen in mijn leven. Te vaak doe ik het omgekeerde. Geheel passend in de bekende regels van het gedicht van D.R. Camphuysen, P.A. de Genestet, Jac. Revius, Nicolaas Beets, Guido Gezelle, Isaac da Costa, Christiaan Huygens, E. Laurillard of Revius. We weten niet wie het schreef. Maar we herkennen de woorden allemaal.

Een mens lijdt dikwijls ’t meest
Door ’t lijden dat hij vreest
Doch dat nooit op komt dagen.
Zo heeft hij meer te dragen
Dan God te dragen geeft.

Zittend in de kathedraal kan ik eerlijk zijn. En constateren dat ik niets anders te tellen heb dan zegeningen. Mijn ‘zorgen’ zijn de grootsheid van dat woord niet waard. Ik draag zorgen op mijn nek die alleen ikzelf daar neer heb gelegd. En dus ook weer kan afleggen.

Het zijn inzichten die helderder tot mij komen in de natuur en in de kerk. Beiden hebben een ontwapenende werking op mij. Misschien wel omdat het er stil is, of ze, door hun rituelen, ingericht zijn op het activeren van bewustwording.

Ik ben zó vroeg, dat de schoonmaak nog aan de gang is. Een schortig vrouwtje met bezem, zwabber en emmer scharrelt voor mijn neus. Het ruimen van leeg gebrande waxine hulsjes zal haar dagelijkse klus zijn.

Wanneer ze vindt dat het schoon is, zet ze haar spulletjes neer. Op naar de rest van de immense ruimte, denk ik nog. Maar niet voordat ze haar blik op Maria heeft laat rusten, in haar eigen gedachten is verzonken en afsluitend een kruis slaat.

Zou ze dat elke werkdag doen? Was de godvrezendheid onderdeel van het sollicitatie gesprek? Doet ze het alleen voor Maria? Of in elke hoek van de kathedraal?

Heel even lijkt het me heerlijk om schoonmaakster van de sint Jan te zijn. Elke dag bewust even stil staan in je werk. Elke dag bewust je zorgen afleggen. Wie is dat nou gegund.

One thought on “Vandaag- Vertel ik aan Maria

  1. Wauw Hanneke, ik had je niet verwacht in dit heiligdom?waar ik al menig kaarsje heb opgestoken en in de intense stilte mijn gedachten heb laten gaan. Maar daar gaan schoonmaken? Van mij mag ze elke dag een gratis kaarsje aansteken!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.