Vandaag- Over vijf jaar…

Ik heb warme herinneringen aan Sinterklaas. Niet aan de man zelf, maar aan het feest. Vroeger de cadeautjes op de ochtend van zes december. Ik herinner me nog goed het zelfgemaakte (door mijn moeder zonder twijfel) boek van De Vijf. “De Vijf op Barbie safari”. Van de tijd dat Barbie nog een pop was om mee te spelen, en geen real life soap om naar te kijken. Tussen de pagina’s zaten zelfgemaakte Barbie kleertjes. Later vooral veel dichten. Mijn vaders lol.

Snelle veranderingen zijn ons niet vreemd. Gevoelsmatig waren de mobiele telefoon, de iPad en Netflix er opeens. En meteen niet meer weg te denken uit ons leven. Natuurlijk weet ik dat er jaren aan gewerkt is, ontwikkeld, getest en geƫxperimenteerd, voordat de iPhone het levenslicht zag. Maar dat gebeurde achter de deuren van R&D afdelingen, onttrokken aan het oog van de maatschappij.

Zo niet de verandering van het sinterklaasfeest.

Het is een verandering waar we midden in zitten. Een verandering die gepaard gaat met alle verschijnselen die erbij horen. Demonstraties voor behoud, demonstraties voor verandering. Experimenten met nieuw Piet vormen. Van kaas Piet, tot roetpiet tot Spaanse edelman pieten. Aftasten. Uitproberen. Stukje bij beetje. Met op sommige plekken ontluikende creaties die de belofte voor rituelen van de toekomst in zich hebben. En op andere plekken halsstarrige volharding.

En over pak ‘m beet vijf jaar heeft de verandering zich voltrokken. Is er een einde aan de experimenten en zijn de pieten wat ze zijn. Die heten dan misschien nog steeds Pieten, of niet meer. Ze zijn in ieder geval niet meer zwart. Geen kind dat dan nog weet dat ze ooit zwart waren. Noch waarom wel of niet. Er is dan een nieuwe traditie gegroeid van Sinterklaas met hulpjes. Nieuwe liedjes, nieuwe rituelen. En zullen de kinderen van de jaren ’20 denken dat het sintfeest altijd zo is geweest.

De maatschappij als open research afdeling. Een levend lab. We doorleven de verandering. Best bijzonder.

#fijnesinterklaas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.