Vandaag- Vrouwen of dochters aan de top?

Queen Bee. Ken je haar? Geen hippe benaming voor ons voormalig staatshoofd, alhoewel, ik denk dat zij ook wel queen beeerig gedrag vertoonde.  Queen Bees zijn vrouwen die zelf door het glazen plafond gebroken zijn, om vervolgens super hard en kritisch te worden naar vrouwelijke kandidaten die ook naar een topplek solliciteren. Onder het mom van “ik heb er hard voor moeten werken om hier te komen, bewijs jij je maar net zoals ik dat moest doen”. Om vervolgens met alle gemak een man aan te nemen.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen maakt bekend dat ze zestien vrouwen extra aan gaat nemen.  Om iets van de balans te herstellen. Chapeau.

Laatst leerde ik van hoogleraar en Spinozapremie winnaar Naomi Ellemers (universiteit Utrecht) hoe schokkend het gesteld is met gender ongelijkheid.

Hoe we dezelfde sollicitatie brief anders beoordelen als de afzender John of Jane is. Hoe we in een aanbevelingsbrief voor een vrouw woorden gebruiken als ‘hardwerkend’, ’toegewijd’ en een man gewoonweg wel ‘briljant’ noemen. Hoe we raar kijken als we zouden afspreken dat we de komende X vacatures alleen nog maar vrouwen aannemen, en we het normaal vinden dat de afgelopen X posities louter door  mannen zijn ingevuld.

Er is een mooi liedje dat zingt dat vaders goed voor hun dochters moeten zorgen, omdat die eens moeders worden. Ellemers reikte in die lijn een briljant eenvoudig inzicht aan. Bekijk de wereld  eens vanuit het perspectief van je dochter.

Vraag: Vrouwen aan de top?  Antwoord (sociaal wenselijk): Vooruit…

Vraag: Dochters aan de top? Antwoord (gepassioneerd): VOORUIT!!!

#let’sdoit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.