Vandaag- Wat verwacht je van het leven

Ik weet niet of ik het moet lezen als goed nieuws.

AOW leeftijd kan vijf jaar later omhoog door lagere levensverwachting

Hmmm…

Dit weekend was ik op een verjaardagsfeest waar naast ikzelf niemand onder de zestig was. Correctie, onder de zeventig. Zo’n twintig oudjes vierden feest. Eerst lekker varen op de Maas met ruim geschonken Hertog Jannetjes, daarna een stevige stadswandeling en toen weer varend huiswaarts. Ik zeg oudjes, maar het woord deugt eigenlijk niet. Net zoals bejaarden een connotatie van slecht ter been, bloemetjesjurken en sigarenrook heeft. Het waren oudere mensen. Die hoewel ze de tachtig jarige verjaardag vierden, midden in het leven stonden. En ook dat zinnetje deugt uiteraard niet. Want hoe fit ook, het midden van het leven ligt achter ze. En dat realiseren ze zich ook: Morgen kan het anders zijn. Geniet nu.

De AOW leeftijd kan later omhoog omdat de levensverwachting achter blijft. Als we allemaal met gemak 100 worden, kunnen we iedereen zonder schroom tot zijn 70e laten werken. Heb je toch nog dertig jaar te gaan.

Ik weet het niet.

Hoe geanimeerd ook, ik zag wel verschil op die boot. Sommigen zouden met gemak doorgaan voor zestigers, maar anderen van exact dezelfde generatie oogden niet meer zo stabiel. Zouden zomaar morgen…

Ik zou wensen dat we onze arbeidsinspanningen wat fundamenteler zouden herzien dan jongleren met de einddatum. Waarom niet eens structureel kijken naar de onnodig hoge mate van parttime werkers in dit land? Naar dagen van zes uur in plaats van acht? Naar versneld doorvoeren van slimme robotisering waardoor we leuker, mensgerichter en intelligenter werk kunnen doen? Ik ben geen econoom. Er zijn ongetwijfeld legio slimmere oplossingen dan die ik nu even verzin.

Dan blijft die AOW leeftijd laag. Niet omdat de levensverwachting niet toeneemt, maar omdat we na vele arbeidsproductieve jaren in de bloei van ons leven, ook nog in goede gezondheid willen genieten van de nadagen. En niet door hoeven te werken tot het bittere einde. Of we nu 100 worden of niet.

One thought on “Vandaag- Wat verwacht je van het leven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.