Vandaag- Zwarte piet, je gelooft je oren niet.

Het is de week van de grote ontknopingen. Maandenlange voorbereiding gehad, veel energie erin gestopt en overtuigingskracht aangewend. En dan toch. Wint Trump. Ontsnapt een leguaan aan een achtervolging door tientallen slangen. Blijft Zwarte piet.

De argumentatie van de publieke omroep is, juist voor een publieke omroep, meer dan opmerkelijk. Zwarte, geschminkte Piet blijft:

“omdat het Sinterklaasjournaal niet leidend maar volgend moet zijn. Bovendien moeten mensen in de Randstad niet voorschrijven hoe ze in het land een volksfeest moeten vieren.”

Er begint vanalles te jeuken bij me.

Om maar met het laatste te beginnen. Ongetwijfeld wilde de scenarioschrijver niet elitair overkomen, maar doet dat juist wel. Door de Randstad met hoofdletter af te zetten tegen het volkse ommeland. Tenenkrommend.

Maar belangrijker nog, waarom zou het Sinterklaasjournaal niet leidend mogen zijn? De publieke omroep is toch juist bedoeld om de kijkers iets voor te schotelen dat tot denken aanzet, dat verbindt zo niet verbroedert, dat Nederland in al zijn facetten laat zien, in al zijn diversiteit?

Hoe is het mogelijk dat juist RTL, commercieel tot in de haarvaten, wel wil leiden? Durft te leiden? Is de publieke omroep bang voor weerstand? Bang voor de kijkcijfers? Chapeau voor Erland Galjaard en zijn club. Boehoe voor Dieuwertje Blok en de hare. Een beetje guts is juist wat we nodig hebben in deze tijd.

De wereld op zijn kop. We have entered a whole new old era. En we houden ons zwarte, witte, bruine, gele hart vast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.