Vol voorpret: verheugend de lockdown door

Heel vroeger mochten ze geen naam hebben. En terecht.

Laatst las ik dat in de oude Romeinse kalender de maanden januari en februari simpelweg niet bestonden. Het jaar telde slechts tien maanden, januari en februari werden dermate troosteloos bevonden, dat ze geen naam waard waren. Er is veel aan te merken op de oude Romeinen, maar dit hadden ze dan toch weer goed in het snotje. Want zeg nou zelf, wat moet je met die twee eerste maanden van het jaar.

Het schijnt dat je je er vooral in moet verheugen. Dus niet op verheugen, lees me goed, maar in verheugen. Het zijn bij uitstek de maanden waarin je vooruit kijkt naar wat komen gaat. En verheugen, dat is mooier dan verlangen. Beiden leiden weliswaar tot niets tastbaars in het moment zelf, maar waar verlangen toch gauw kan uitmonden in een hopeloos dromen, verheugen we ons op iets wat daadwerkelijk komen gaat. Al staat het maar met potlood in de agenda.

Half Nederland verheugt zich vandaag op sneeuw. Sneeuw die gaat vallen, of het nu slechts een milimeter of een dik pak is. En het maakt niet uit of het daadwerkelijke sneeuwballengevecht er echt gaat komen, laat staan of het net zo leuk is als hollywood films ons willen doen geloven. Verheugen is voorpret.

We verheugen ons allemaal op wat postcorona weer kan en mag. Uit eten, een borrel drinken in een kroeg, gewoon even winkelen en vakantie, ja ach, vakantie naar een bestemming die meer dan 15 kilometer van je huis af is. De durfallen hebben al geboekt, ik word al zielsgelukkig van die potlood reservering. Er staat weer iets in. In die agenda. Iets om naar uit te kijken.

Het fijne van verheugen is dat, hoewel het vandaag niets tastbaars oplevert, het je gemoed wel meteen substantieel verbetert. En laat dat nou precies zijn wat ik, en met mij velen, die niet te noemen eerste twee maanden van het jaar nodig hebben. Vanaf maart gaat het wel weer. Omdat de sneeuwklokjes dan al gaan bloeien, de eerste blaadjes gaan groeien en de dagen lengen.

En alleen al door het opschrijven, en het me verheugen op het verheugen wat ik ga doen, worden deze maanden in een klap een stuk leuker. Hiep hoi #mindfuck. Wat moet je anders deze lockdown :).

Het hier en nu is meer dan nagenieten van de voorpret

Loesje. 1983-

Actiegroep

2 thoughts on “Vol voorpret: verheugend de lockdown door

  1. Ik verheug me op een nestje Berner Sennen puppies in maart. En een nieuwe elektrische fiets voor fietstochtjes in het voorjaar. Dat houdt me wel op de been.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.