Vrouwen. Check.

Hoe groots of misschien grotesk het ook klinkt.

Maar het voelt als het einde van een tijdperk. De laatste van het women only management team vertrekt.

Er worden nog altijd meer woorden dan daden gewijd aan het ontbreken van vrouwen in hogere functies. Nice girls don’t get the corner office legt maar weer eens uit hoe vrouwen geen mannen moeten worden en vooral geen meisjes moeten blijven. Als ze hogerop willen. Meisjes gedrag is waarvoor vrouwen als kind beloond werden. Maar brengt je op enig moment, of leeftijd niet verder.

Vrouwen moeten ook durven kiezen. Voor wat ze belangrijk vinden, weten wanneer ze wat belangrijk vinden. Kinderen, topbanen, 100 vriendinnen. Het perfecte leven bestaat niet. Geef het vorm zoals jij er gelukkig in bent en accepteer de consequenties van je keuzes.

Drie jaar lang was het management team waar ik leiding aan gaf women only. We riepen altijd dat er genoeg testosteron in de vergaderruimte was. Misschien overschreeuwden we onszelf wel een beetje, omdat ook wij heus geloven dat de beste samenstelling een gemixte is.

De laatste vertrekt. De meest warme, met het meeste oog voor de mens. Oog voor hoe collega’s zich voelen, voor de sfeer. Van een bosje bloemen voor de gezelligheid tot het vieren van successen tot een knettergek feestje regelen voor de teambuilding.

Hoezeer zo’n vertrek mentaal ook geleidelijk gaat, de dag dat iemand er niet meer is, voelt toch echt anders. Niet meer even samen sparren, even lachen om de inmiddels voorspelbare reactie van de ander, even. Ik ga alle evens missen.

Ze hebben alle drie een mooi nieuw pad gevonden. Hopelijk met stevig opgedane bagage in hun rugzak. Signatuur: Sterke vrouwen, geen mannen geworden, geen meisjes gebleven. Check. ✅

Je kunt nooit blijvende voetafdrukken achterlaten als je altijd op je tenen loopt.

Leymah Gbowee 1972-

Vredesactiviste en maatschappelijk werker Liberia

5 thoughts on “Vrouwen. Check.

  1. Hoe mooi, en hoe waar. En hoe bijzonder getimed om vandaag te vertrekken 😉
    Ik ga Sandra missen om alle dingen die je hierboven hebt beschreven, mooi! x

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.