Vandaag- Metro Cowboy

Ik zag hem in de metro van New York. Hij speelde country muziek. Ik heb geen goede muziek oren, ik luister naar teksten en laat me meevoeren. En in een NY Subway klinkt het al gauw als muziek in je oren.

Dus luisterde ik. Zag zijn glimlach, ook in zijn ogen.

Zijn gitaarkoffer lag vol. Knotsvol. Dollars, en niet alleen briefjes van 1. Wauw, dacht ik, die hoeft vanavond niet op straat te slapen of uit de vuilnisbak te eten.

Ik had al behoorlijk wat, vooral jonge, zwervers in De New Yorkse straten zien liggen. En was gebiologeerd geraakt door de kartonnetjes die ze voor zich uit hadden gestald. Streetwise, no pun intended, wisten ze dat een aansprekende tekst meer effect heeft dan slechts help me, I’m homeless. Iedereen kent inmiddels het filmpje wel van de vrouw die de dakloze helpt door zijn kartonnetje te herschrijven.

Zo had ik al een kartonnetje gezien met: I have a job interview, help me and I will be off the streets. En een jong stel: Just married. En: My family was killed by aliens. I need money for a ray gun. Geestig. Als ik zeker had geweten dat hij gewoon reclame slim was, had ik hem wat gegeven. Maar ik kon geestelijk gestoord niet uitsluiten.

Het kartonnetje van de Cowboy in de metro dus. Ik was razend benieuwd, wat maakte dat hij zoveel geld ophaalde?

If you are homeless or need help,take as much as you need from the case. (I just like to play). #hopefulcases

We willen allemaal goed doen, vooral als we zelf niet hoeven te oordelen wie het meer verdient. Het pas getrouwde stel, de geestelijk verwarde ray gunner of de baanzoekende. Door geld te geven aan deze Cowboy konden de zwervers van New York zelf hun deel komen halen. Bij hem. Voelt toch fijner.

In de tijd dat ik stond te wachten op de metro werd er veel gedoneerd. En er was geen enkele zwerver die een greep uit de koffer deed.

Briljant. Simpelweg briljant.

Want of hij is zelf zwerver en heeft hiermee de marketing truc der marketing trucs gevonden. Of het is een waarlijk goed mens die aan het einde van de dag de inhoud van zijn koffer doneert bij het Amerikaanse leger des Heils. In beide gevallen: Chapeau.

#hopefulcases

2 thoughts on “Vandaag- Metro Cowboy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.